skip to Main Content

Programmatic i Retargeting

 

Efikasno privlačenje pažnje potrošača u današnje vreme preopterećenosti informacijama nije lak zadatak. Iz ovog razloga programatik i retargeting oglašavanje danas postaje sve potrebnije i popularnije. Dva podjednako važna dela su remarketing i prospekting.

 

Remarketing i Retargeting

 

je najefikasniji kanal digitalnog marketinga. Kada neko poseti stranicu na sajtu sa određenim proizvodom ili uslugom koji ga interesuju, mala je verovatnoća da će odmah i obaviti kupovinu.

 

Krenite od svog ličnog iskustva i setiti se kada ste poslednji put kupili nešto, a da niste nekoliko puta o tome razmislili. E, remarketing radi u pravo to. Navodi ljude da razmišljaju, odnosno podseća ih na vaš biznis za koji su iskazali interesovanje. A kako to radi?

 

Svima se desilo da krene da vas „proganja“ baner sa nekim proizvodom ili uslugom za kojima ste iskazali interesovanje posetivši stranicu web-sajta na kojoj se reklamira i prodaje. Upravo pri toj poseti sajtu potencijalni klijent biva registrovan kao interesent i kao najbolja publika kojoj treba prikazati remarketing baner reklamu.

 

Prikazujući korisnicima interneta dok surfuju vaše reklamne banere za remarketing, dobijate veću izloženost brenda i postajete prepoznatljiviji vašoj ciljnoj publici, podižete poverenje i povećavate verovatnoću da će kupiti od vas. Upravo ovde leži prednost remarketinga. U velikoj isplativosti i uštedi koju donosi. Ovi oglasi su jedna od najisplativijih opcija koja postoji. Ciljajući ljude koji su već pokazali interes za ono što nudite (čineći ih kvalifikovanijima) trošite manje sredstava nego što biste inače potrošili.

 

Prospekting

 

je prvi korak u prodajnom procesu, koji se sastoji od identifikacije potencijalnih kupaca. Cilj prospekting-a je razviti bazu podataka verovatnih kupaca, a zatim sistematski komunicirati s njima u nadi da će preći iz potencijalnih u realne klijente.

 

Prospekting pomaže da se privuče nova publiku koja će verovatno izvršiti koverziju i postati kupci. Ciljajući profile slične onima vaših već postojećih kupaca, prospekting automatizuje akviziciju novih kupaca. Prospekting koji se još naziva look-alike audiences, similar audiences ili audience modeling, je prvi korak u pravljanju marketinške strategije dobrog prodajnog levka.

 

Postoje milioni web-sajtova, aplikacija i društvenih mreža koje ljudi svakodnevno pregledaju kroz različite kanale. Upotreba zasebnih platformi za oglašavanje na različitim kanalima za oglašavanje i odabir najboljih mesta za postavljanje reklama postaje sve teži zadatak.

 

Programatik oglašavanje

 

to rešava. Programatik oglašavanje je u osnovi automatizovani zakup oglasa na internetu, pomoću softvera, prema tačno određenoj ciljnoj grupi korisnika, bez obzira na kojoj platformi se oni nalaze. Ovo je sistem koji automatizuje procese i transakcije u vezi sa kupovinom i dinamičkim postavljanjem oglasa širom interneta. Programatik oglašavanje omogućava kupovinu i postavljanje oglasa za manje od sekunde. Kroz automatizovane procese, oglašivači licitiraju za impresiju (pojedinačni prikaz oglasa jednom korisniku) na osnovu njene pretpostavljene vrednosti, prema ranije utvrđenim kriterijumima.

 

Programatik je jedan od najbrže rastućih reklamnih kanala dostupnih biznisima. Zbog svoje praktičnosti, veoma brzo je usvojen. Pre pokretanja programatik kampanje, važno je postaviti cilj i utvrditi da li vam programatik može pomoći da ih ostvarite. U suprotnom možete trošiti budžet predviđen za marketing u prazno. Stoga je najbolje angažovati iskusne stručnjake, koji će rukovoditi i optimizovati vaše kampanje na najbolji mogući način.

 

Digitizerov tim marketinških stručnjaka posvećeno kreira strategiju vašeg internet nastupa. AdRoll je marketinški softver koji koristimo za sofisticirano targetovanje ciljne publike i prikazivanje vaše reklame ljudima koji će najverovatnije postati vaši klijenti.

 

Pomoću AdRoll-a se pokreće, nadgleda, optimizuje i izveštava o kampanji za vaš oglas koji se prikazuje, jer se oglas prikazuje na više kanala i na različitim uređajima. AdRoll-ova programatik marketinška platforma može dopreti do vaše publike na web-u i na bilo kom uređaju – telefonu, tabletu, laptopu ili desktop-u.

 

Prema izveštaju koji je objavio AdRoll programatik oglašavanje – i posebno retargeting kao taktika – doživljavaju sve veću popularnost zbog svojih sjajnih rezultata.

Back To Top