skip to Main Content

WordPress je najavio promenu u načinu na koji će blokirati pretraživače pri indeksiranju web lokacija. Ova promena odustaje od tradicionalnog Robots.txt rešenja u korist Robots Meta Tag pristupa. Razlog za ovo je želja da se blokirane stranice zaista ne prikazuju u Google-ovim rezultatima pretrage.

Ovo je Robots Meta Tag  koji će nova verzija WordPress-a koristiti:

<meta name = ‘robots’ content = ‘noindex, nofollow’ />

Već odavno je uobičajena praksa da se Robots.txt fajl koristi za blokiranje indeksiranja web lokacije.

Reč indeksiranje označava pretraživanje web lokacije od strane GoogleBot-a. Na osnovu ovog pretraživanja Google razumeva sadržinu sajta i indeksira stranice. Korišćenjem funkcije za blokiranje Robots.txt mogli ste zaustaviti Google da preuzme navedenu stranicu i, pretpostavljalo se, da Google neće moći da prikaže vaše stranice u rezultatima pretrage. Ali direktiva robots.txt samo je sprečavala Google da pretraži stranicu. Google je i dalje bio slobodan da je doda u svoj indeks ukoliko uspe da otkrije URL.

WordPress je najavio promenu u verziji 5.3 

Počevši od verzije 5.3 WordPress je najavio važnu promenu u načinu na koji će blokirati pretraživače pri indeksiranju web lokacija. Ova promena odustaje od tradicionalnog Robots.txt rešenja u korist Robots Meta Tag pristupa. usvojiće se pouzdaniji pristup pomoću Robots Meta Tag-a koji sprečava indeksiranje web lokacije. Ova promena je veliko poboljšanje i pomoć svima koji ne žele da se određene delov njihovog sajta indeksiraju. Korisnici WordPress-a mogu biti sigurniji kada znaju da blokirane web stranice neće biti prikazane u Google-ovim rezultatima pretrage.

WordPress se oslanjao na Robots.txt kao standardni način za blokiranje indeksiranje web lokacije koji su svi koristili. Ipak, kao što je objašnjeno, to je bio nepouzdan pristup.

Najefikasnija metoda za isključivanje razvojnih lokacija iz indeksiranja od strane pretraživača u je uključivanje HTTP Header-a X-Robots-Tag: noindex, nofollow prilikom učitavanja slika, PDF datoteka, videa i drugog sadržaja.

Puštanje nove verzije najavljeno je za novembar 2019. Zvaničnu najavu WordPress-a pogledajte ovde.

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Back To Top