skip to Main Content

WordPress je bez sumnje najpopularnija platforma za izradu veb sajtovaWordPress sajtovi su svoju veliku popularnost stekli zbog relativno jednostavnog interfejsa za upravljanje sadržajem na njima. Velika zajednica koja stoji iza ove platforme podrazumeva i konstantu podršku platformi i stalni rad na poboljšavanju i uklanjanju eventualnih propusta. Sa skorašnjim promenama koje je Google uveo u svoju pretragu, logičan odgovor su bila poboljšanja koja će adekvatno slediti nastale promene. Skoro publikovana verzija WordPress 5.9 može da poboljša rezultate Core Web Vitals, koji su postali novi faktor rangiranja, i do 33%. 

 

WordPress 5.9 i Core Web Vitals

Predloženo ažuriranje za WordPress 5.9 može automatski da poboljša rezultate Largest Contentful Paint parametra. Pokazano je da se poboljšanim načinom lazy loading-a dolazi do vitalnih poboljšanja u metrici Core Web Vitals koja se naziva LCV (Largest Contentful Paint). Testiranje je otkrilo da je ova promena poboljšala metriku performansi Core Web Vitals-a u proseku od 7% do čak 33%.

logo wordpressa

Šta je lazy loading?

Lazy loading je način za ubrzanje zamišljenog preuzimanja stranice sajta od pretraživača odlaganjem preuzimanja elemenata sajta, kao što su slike i iframe-ovi, koji trenutno nisu potrebni. Koristeći lazy loading elementi poput slika koje nisu vidljive na ekranu posetioca stranice sajta mogu se odložiti korišćenjem HTML atributa koji se naziva loading attribute (atribut učitavanja).

S obzirom da je i slika HTML element veb stranice ovaj atribut modifikuje sliku, rekavši pretraživaču da odloži njeno preuzimanje. Na taj način pretraživač se oslobađa kako bi preuzeo važnije elemente stranice koji su odmah vidljivi posetiocu sajta. Tako sajt postaje brži i interaktivniji za posetioca.

 

Gde leži problem?

Largest Contentful Paint meri koliko se brzo slika i drugi elementi preuzimaju u okviru za prikaz posetioca veb sajta (ekran koji posetilac vidi). Još od verzije 5.5 WordPress kod dodao podrazumevano atribut lazy loading-a za sve slike i iframe -ove. Problem je ovde nastao jer slike na vrhu stranice, poput logotipa ili istaknutih slika, treba preuzeti kako bi stranica sajta postala upotrebljiva. WordPress ne može pouzdano da proceni da li će se slika pojaviti iznad ili ispod ekrana, jer to zavisi od teme koja je trenutno aktivna. 

Razlog je taj što su sve teme različito kodirane, te je rešenje ovog problema postavljeno pred programere koji razvijaju WordPress 5.9.

Iako trenutna implementacija podrazumevanog lazy loading-a nije bila idealna, ipak je njeno korišćenje veliko poboljšanje u odnosu na to da se atribut učitavanja uopšte ne dodaje. Predloženo rešenje WordPress-ovog tim programera je da se isključi dodavanje atributa lazy loading-a u prvu sliku ili iframe u kodu.

 

Na rešenju se radi

Ova metoda je testirana na 50 najpopularnijih WordPress tema i zaključeno je da je dodavanje ove metode prvoj slici ili elementu iframe-a obezbedilo prosečno poboljšanje rezultata LCP Core Veb Vitals za 7%. Potom je postupak ponovljen na prva dva elementa stranice. Poboljšanje performansi opalo je u proseku za 2%, što jasno pokazuje da izuzimanje lazy loading-a iz više elemenata nije poboljšao LCP na bolje, naprotiv.

S obzirom da je pokazano da izostavljanje prve dve slike sadržaja iz lazy loading-a daje lošije rezultate za metrike nego samo izostavljanje prve, zaključeno je da testovi sa većim brojem slika nisu potrebni.

 

Rezultati testova su pokazali:

  • 5% tema u ispitnoj grupi postiglo je LCP rezultate koji su bili 10% lošiji do čak 21% lošiji.
  • 42% tema poboljšalo je rezultate LCP-a sa 10% na čak 33% bolji učinak.
  • Testiranje je otkrilo da su koristi bile veće za većinu testiranih tema.

 

Što bolje rešenje lazy loading-a postavljeno je pred očekivani WordPress 5.9., čije je objavljivanje najavljeno za decembar 2021. Predlozi za poboljšanje funkcije lazy loading-a trenutno su u fazi rasprave i do sada su naišli na pozitivan odgovor u komentarima. Ukoliko sve bude teklo po planu možemo očekivati da ćemo krajem godine dobiti verziju koja će značajno poboljšati Largest Contentful Paint rezultate.

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

 

Izvor: searchenginejournal

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Back To Top