Skip to content

Fotografije su oduvek bile važan deo dizajna, bilo da se radi o veb sajtovima, vizualima za društvene mreže, plakatima, koricama za knjige ili časopise. Montaža fotografija pomaže u stvaranju jedinstvenog dizajna i osnaživanju poruke koju želite preneti potrošačima, odnosno ciljnoj grupi.

 

Montaža fotografija u dizajnu

Montaža fotografija može biti komplikovan proces, posebno ako nemate iskustva u tome. U ovom ćemo blogu pokriti neke osnovne korake i tehnike koje će vam pomoći da kreativno iskoristite svoje fotografije u dizajnu.

U osnovi, montaža fotografija u dizajnu podrazumeva kombinovanje više fotografija u jednu celinu kako bi se stvorila originalna i efektna slika za potrebe dizajnerskog projekta.

O tome kako odabrati i kako možemo editovati fotografije već smo pisali na našem blogu. Ali šta kada želimo da kreiramo fotografiju kombinovanjem dve ili više fotografija?

Sam proces montaže fotografija se sastoji iz nekoliko osnovnih koraka.

 

Odaberite prave fotografije

Prvi korak u montaži fotografija jeste odabir pravih fotografija za vaš dizajn. Važno je da fotografije stilski i estetski odgovaraju vašem brendu i poruci koju želite preneti. Ako želite stvoriti profesionalni i ozbiljni izgled, izaberite fotografije koje su jasne i čiste, bez nepotrebnih detalja. Ako želite stvoriti opušteniji i prijateljski izgled, možete odabrati fotografije koje su manje formalne i prikazuju ljude u svakodnevnim situacijama.

Međutim kada birate fotografije koje želite da kombinujete sa drugim fotografijama kako bi stvorili novu koherentnu sliku važno je da vodite računa o kompoziciji, uglu fotografisanja i dimenzijama kako bi vaša nova fotografija izgledala što prirodnije.

 

Koristite alate za uređivanje fotografija

Kada ste odabrali odgovarajuće fotografije, sledeći korak je uređivanje i obrada fotografija. Postoji mnogo besplatnih i plaćenih alata za uređivanje fotografija, kao što su Adobe Photoshop, Gimp i Canva. Ovaj korak vam omogućava da prilagodite boje, kontrast i osvetljenje fotografije kako bi se uklopile u vaš dizajn.

 

Kombinovanje fotografija

Koristeći pomenute alate postoje nekoliko osnovnih tehnika za kombinovanje dve ili više fotogafija.

Overlay tehnika

U dizajnu jedan od najvažnijih parametra su slojevi ili layeri. Tako da ova tehnika podrazumeva kombinovanje i poklapanje dve ili više fotografija tako da se kreira jedinstven vizualni efekt kao što je na primer efekat stare fotografije ili fotografije na određenoj teksturi. Ova tehnika podrazumeva korišćenje prozirnosti ili transparencije jedne slike preko druge kako bi dobili jedinstvenu, originalnu sliku.

 

Kolaž tehnika

Kolaž tehnika je nešto što se uči još u osnovnoj školi a podrazumeva kombinovanje više fotografija u jedinstvenu sliku, koristeći različite oblike, veličine i položaje. Ova tehnika može se koristiti za kreiranje slike koristeći više njih koje su uređene po određenoj tematici.

 

Masking tehnika

Ova tehnika se koristi za uklanjanje pozadine ili neželjenih elemenata iz fotografije i zamenu drugim elementima. Ova tehnika može se koristiti za stvaranje jedinstvenih i personalizovanih kompozicija za isticanje određenih elemenata u slikama kao što su na primer proizvodi u željenom ambijentu.

 

Blend tehnika

Ova tehnika podrazumeva kombinovanje dve ili više fotografija tako da jedna prelazi u drugu, stvarajući jedinstvenu i fluidnu sliku. Ova tehnika može se koristiti za prikaz vremenskih promena ili za prikaz različitih aspekata jednog tematskog područja.

Montaža fotografija je jako korisna u dizajnu ali takođe i u drugim oblastima kao , na primer, u arhitekturi. Ima veliki uticaj na percepciju publike, pružajući im nove perspektive i poglede na vaš brend. Zbog toga, montaža fotografija u dizajnu treba biti pažljivo razmatrana i planirana, kako bi se postigao željeni i što prirodniji rezultat.

Ukratko, montaža fotografija je važan element dizajna i omogućava stvaranje jedinstvenih i impresivnih kompozicija.

 

 

Za još vesti i interesantnih priča posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Sava Spasić – Senior Graphic Designer @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Kontakt Forma.

  ime i Prezime*
  Email*
  Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
  Broj mobilnog telefona
  Kompanija/Organizacija*
  Website
  Šta je potrebno Vašoj kompaniji/organizaciji?
  Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
  Koje rezultate želite da postignete?


  Mobile & Mail.

  Back To Top