Skip to content

Pravljenje veb sajta može biti zahtevan zadatak, a troškovi mogu značajno varirati u zavisnosti od brojnih faktora. Predstavićemo neke od najvažnijih faktora koji mogu da utiču na to koliko košta izrada veb sajta i šta treba da imate na umu kada planirate budžet za sopstveni projekat.

 

Koliko košta izrada sajta?

Iskreno, teško je odokativno odrediti cenu za veb sajt, jer to zavisi od vašeg budžeta i ciljeva koje ste postavili za svoje poslovanje.

Brojni su faktori koji utiču na to koliko košta izrada sajta. Evo nekih najvažnijih:

 

Dizajn i funkcionalnost

Jedan od najvažnijih aspekata veb sajta je njegov dizajn i funkcionalnost. Ovo uključuje ukupan izgled i osećaj sajta, kao i koliko je korisnicima lako da se kreću i pronađu informacije koje traže. Cena dizajna i izgleda može znatno da varira u zavisnosti od složenosti sajta, broja stranica i potrebnog nivoa prilagođavanja. Jednostavna veb lokacija u stilu brošure sa nekoliko stranica biće jeftinija od sajta koji zahteva mnogo prilagođene (kastomizovane) grafike i funkcija.

Pored toga, troškovi dizajna i izgleda će takođe zavisiti od toga da li se odlučite da radite sa profesionalnim dizajnerom ili koristite neki od postojećih templejta za kreiranje veb sajtova.

 

Razvoj veb sajta

Proces razvoja je mesto gde se veb sajtovi zapravo izrađuju i kodiraju. Ovo uključuje sve, od osnovne strukture sajta do funkcionalnosti različitih funkcija. Cena razvoja zavisiće od složenosti sajta, korišćenih tehnologija i broja sati potrebnih za završetak projekta. Na primer, sajt koji zahteva mnogo prilagođenih funkcionalnosti biće skuplji od sajta koji koristi unapred napravljene šablone i module. 

 

Kreiranje sadržaja

Kreiranje sadržaja za veb sajt je dugotrajan zadatak, a cena će zavisiti od broja stranica, količine potrebnog teksta i slika i složenosti informacija. Ako odlučite da sami napišete sadržaj, to će biti jeftinije od angažovanja profesionalnog kopirajtera.

Pored toga, troškovi kreiranja slika i video zapisa takođe mogu doprineti ukupnim troškovima veb lokacije.

 

Hosting i održavanje

Kada veb sajt bude aktivan, moraće da bude hostovana na serveru i redovno održavan kako bi se osiguralo da ostane bezbedan i ažuran. Cena hostovanja i održavanja zavisiće od veličine i složenosti sajta, kao i od nivoa potrebne podrške.

Na primer, jednostavna veb lokacija sa nekoliko stranica biće jeftinija za hostovanje i održavanje od velike veb lokacije za e-trgovinu sa puno saobraćaja. Pored toga, troškovi hostovanja i održavanja takođe će zavisiti od toga da li odaberete da koristite zajednički plan hostinga ili namenski server.

 

Dodatne funkcionalnosti

Nekim veb sajtovima su potrebne dodatne funkcije kao što su funkcionalnost e-trgovine, blog ili forum. Ove funkcije mogu značajno povećati cenu veb sajta. Na primer, sajt za e-trgovinu sa integracijom korpe za kupovinu i prolaza za plaćanje biće skuplji od jednostavne veb lokacije u stilu brošure. Pored toga, cena dodatnih funkcija zavisiće i od toga da li izaberete da koristite unapred izgrađene module ili prilagođenu funkcionalnost.

Kada planirate budžet za veb sajt, važno je imati na umu da će troškovi zavisiti od specifičnih zahteva vašeg projekta. Jednostavna veb lokacija sa nekoliko stranica i osnovnom funkcionalnošću biće značajno jeftinija od kompleksne veb lokacije za e-trgovinu sa puno funkcija.

Međutim, važno je zapamtiti da kvalitet veb sajta ne bi trebalo da bude ugrožen kako bi se uštedeli troškovi. Uvek je bolje da imate jasno razumevanje zahteva vašeg projekta i da radite sa renomiranom kompanijom za izradu i dizajn sajtova kako biste obezbedili da vaš veb sajt bude izgrađena po najvišim standardima i u okviru budžeta.

 

Za još vesti i interesantnih priča posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

 

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Kontakt Forma.

  ime i Prezime*
  Email*
  Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
  Broj mobilnog telefona
  Kompanija/Organizacija*
  Website
  Šta je potrebno Vašoj kompaniji/organizaciji?
  Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
  Koje rezultate želite da postignete?


  Mobile & Mail.

  Back To Top