Skip to content

(Ovo je blog bez slika, uživajte)

 

Kada ste početnik u izradi sajtova (a i kada niste), dolazićete u situaciju da iz „mora“ plugin-ova namenjenih za WordPress platfromu morate da odaberete one koji će Vam omogućiti najlakši početak, najkvalitetniji i najefektniji rad u WordPress-u, a da pri tome podržavaju opcije koje vam trebaju odmah ili će vam vremenom zatrebati.

Iz našeg primera ćemo pokušati da vam pomognemo u odabiru. Sa druge strane, imajte u vidu da ćete vremenom sami pronaći pluginove za WordPress koji će vam najviše odgovarati za rad.

 

Koji su najosnovniji plugin-ovi za WordPress koje koristimo?

 

Ne zaboravite, izbor pravog plugin-a može uticati na sigurnost sajta, brzinu kao i korisničko iskustvo. Ali „pravi“ plugin-ovi za WordPress mogu povećati funkcionalnost sajta, uticati na SEO (Search Engine Optimisation) i mnoge druge stvari.

Ovog puta nećemo previše detaljno pisati o svakom plugin-u, to ostavljamo za naredne blogove. Dalje čitanje sa razumevanjem zahteva makar osnovno znanje WordPress-a. HINT: Linkovi na pluginove su u naslovu, ili na wordpress stranicu pluginova ako se slažemo sa FREE verzijom, ili direktno na sajt plugin-a ako se slažemo da je potrebna PREMIUM verzija.

 

Da krenemo:

 

1.      Classic Editor

 

Kliše ili ne, da li dolazi sa temom ili ne, svejedno je. Classic editor je plugin „pod must“ ili ćete morati u moru kodova da se snalazite. Između ostalog, ovaj plugin omogućava sakrivanje funkcija osnovnog block editora WordPress-a – Gutenberga (bljak). Uz Classic editor, po default-u, instaliramo još 3 plugin-a koji će Vam olakšati rad u dugom periodu (sprečavaju deaktivaciju Classic Editora sa update-om teme i wordpressa):

 

2.      Classic Editor Addon

 

Plugin koji pomaže oko block-ui skripti za WooCommerce (ne morate znati šta je to, samo instalirajte).

 

3.      Enable Classic Editor

 

Plugin koji omogućava novi stepen sigurnosti oko update-a teme i wordpress-a, jer se često dešava da prilikom pomenute radnje, a koja je sa druge strane jako poželjna makar zbog sigurnosti, wordpress automatski deaktivira Classic Editor bez mogućnosti aktivacije.

 

4.      TinyMCE advanced

 

Plugin koji omogućava lakšu konfiguraciju teksta u text editoru Classic paragrafa i donosi još mnoge druge funkcije vezane za Classic editor.

 

5.      WPBakery Page Builder

 

Iako osporavan i dalje smatramo da je za kontinuiran rad u responsive okruženju najbolji builder. Osnove funkcije koje nam donosi su:

–           Editovanje u Front End-u

–           Ozbiljna biblioteka template-a

–           Puno Elemenata za kontent koji se mogu koristiti

–           Omogućava građenje „skin-ova“

–           Responsive je svakako, ali traži doterivanje

–           Funkcionalni „Grid“ builder

Nekad dolazi uz plaćene teme, najčešće ne. Kupite ga. Krekovane verzije nikako ne preporučujemo jer ne podržavaju update.

 

6.      Templatera for WPBakery Page Builder

 

Ozbiljan template manager za WPBakery. Omogućava oformljavanje templejte stranica ili templejte delova stranica koje možete apdejtovati na određene delove sajta, kao npr. blok za reklame ili kontakt formu koja se ponavlja samo na određenim stranicama.

 

7.      Contact Form 7

 

Za ovaj plugin važi pravilo da je dobar sluga, ali zao gospodar. Baš tako. Preporučujemo da shvatite vrednost kodirane kontakt forme, kao i povezivanje sa Google Recaptcha sistemom (obavezno). Lako je napraviti formu, ali je izuzetno naporno i zahtevno napraviti dobru, sigurnu i user friendly kontakt formu. Ako želite da doterujete izgled forme, preporučujemo ovaj plugin samo ako imate i znanje iz CSS-a.

 

8.      Duplicate Page

 

Najjednostavniji plugin za multiplikovanje napravljenih page-eva. Hint: Budite oprezni pri dupliranju pejdzeva, postova, proizvoda itd i pazite na url, SEO optimizaciju, featured image, kategorije itd.

 

9.      Yoast SEO

 

Jedan od najosporavanijih pluginova. Međutim, nama odgovara. Jedan je od komplikovanijih pluginova koji omogućavaju SEO optimizaciju. Uz njega, imate i njegove sestrinske plugin-ove vezane za Yoast kao što su „News“ i drugi, pa izvolite, učite. Najiskrenije preporučujemo PREMIUM verziju.

 

10.    Slider Revolution

 

Kao kompanija koja je prepoznata kao „Slider Revolution“ Ekspert, naravno da moramo da ga preporučimo. Moramo da objasnimo da je uz ovaj plugin jako poželjno dizajnersko umeće i poznavanje .svg i .png fajlova. Preporučujemo premium verziju apsolutno. Ne bojite ga se zato što zahteva rad i učenje. Sa druge strane, postoje i jednostavnije alternative kao što je Layer Slider.

 

11.    WP Rocket

 

Iako kaže da ubrzava vaš sajt u samo par klikova, moramo da se ogradimo i nagovestimo da nije baš tako. Plugin koji može dosta da promeni, ali zahteva i dosta napora i nauke. Opet, ne bojite ga se. Apsolutno preporučujemo Premium verziju.

 

Ponavljamo da je ovo naš izbor, da imamo privilegiju koja se ogleda u dugogodišnjem radu sa svakom od pomenutih premium pluginova i nadamo se da ćemo imati vremena da ih detaljnije „obradimo“ i na našem blogu.

 

Namerno nismo obradili tematiku plugin-ova za povezivanje sa Google Ads platformom, Google Analitikama i ostalim Google alatima.

 

Sa druge strane, svaki WordPress profesionalac zna da vreme i mnogo sati učenja i rada stvara određene navike u radu. Želimo Vam da vi stvorite svoje.

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Mladen Manojlović – General Manager @Digitizer

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  Contact Us.

  Name *
  Email Adress *
  Phone *
  Company/Organization *
  Website
  What would you like
  Message *

  Mobile & Mail.

  Back To Top