skip to Main Content

YouTube SEO je relativno nov izraz koji postaje sve popularniji. Vizuelni sadržaji su definitivno content koji privlači najveću pažnju korisnika Interneta. Među ovim sadržajem video materijali se ističu kao najubedljiviji i najefikasniji.

 

Naravno YouTube je najpoznatija i najpopularnija video platforma i prisustvo na istoj je prosto stvar moranja kada pričamo o bilo kakvoj ozbiljnoj strategiji nastupa na Internetu.

 

Optimizacija videa ili YouTube SEO kako sve češće biva nazvana, omogućuje dobrom video sadržaju da ima bolju vidljivost u pretrazi u odnosu na konkurenciju. Ne samo u YouTube pretrazi, već i u Google-u i drugim pretraživačima poput Bing-a.

Namera korisnika i njeno razumevanje je presudno pitanje. Korisnik želi da pronađe određenu informaciju, a pretraživači putem složenog algoritma i analizom velike količine saobraćaja odlučuju koji rezultati su najmerodavniji, po njima, za određenu ključnu reč. Vaša SEO strategija ove okolnosti mora da uzme u obzir.

Video content je neprikosnoveni alat kada je u pitanju prenošenja priče širokim masama.Sa neprekidnim usavršavanjem tehnologija i njegova popularnost je u neprestanom porastu.

 

Samim time video sadržaji postaju sve češći i sve bolji, kako sadržajno, tako i produkcijski. Danas je vaš video materijal dostupan u sekundi skoro svakome na svetu.

 

Ovo je razumljivo dovelo i do velikog povećanja konkurencije, s obzirom na veliki broj videa koji svakodnevno bivaju upload-ovani na Mrežu. Postavlja se pitanje kako da se naš video izdvoji od ostalih.

 

Donosimo vam savete koje treba da iskoristite i steknete prednost u odnosu na konkurente koji ne koriste taktiku video optimizacije, odnosno YouTube SEO.

YouTube SEO – Osnove

Očigledno je da YouTube sa razlogom dopušta korisnicima da sami upisuju naslov, opis i tagove vezane za video, kao i da biraju najbolji video thumbnail prilikom upload-a. Stoga je YouTube SEO veoma važan.

 

Sve ovo iz razloga lakšeg pronalaženja od strane vaše publike. Sve ove opcije treba koristiti od samog starta dodavanja videa na YouTube.

Naslov

Koristite ključne reči da bi se fokusirali na nameru korisnika Web-a i na to u kakvoj korelaciji je vaš video sadržaj sa tim ključnim rečima. Naslov je ono što prvo upada u oči, i samim tim mu treba posvetiti dovoljno pažnje.

Istražite ključne reči pri osmišljavanju naslova i iskoristite one koje će u najvećoj meri uticati na relevantnost vašeg videa.

Imate na raspolaganju 65-70 karaktera, uključujući i razmake, te se stoga potrudite da dobro monetizujete ovaj segment. YouTube zapravo dopušta 100 karaktera, ali s obzirom da naslov može biti skraćen od zavisnosti od platforme ili uređaja na kojoj se prikazuje, optimalni je malopre navedeni broj karaktera.

Iskoristite priliku da privučete što više saobraćaja na sajt, istovremeno izgrađujući kredibilitet i poverenje, koji če biti od presudnog značaja u kasnijim stupnjevima prodajnog levka.. Većina neće biti spremna da istog trenutka kupi Vaš proizvod i to je OK. Postarajte se da izgradite brend tako da im Vi budete prvi na pameti kad se odluče za konverziju.

Opis

Poput naslova i vaš opis bi trebalo da se temelji na adekvatnim ključnim rečima. Kvalitetan opis sadrži više detalja nego naslov, ali nikako ne bi trebalo da bude preopširan.

 

Uvek imajte na pameti da pišete opis vašeg video materijala, a ne reklamu ili promociju.

 

Opis bi trebalo da namami ljude da pogledaju video, zato što ih navodi da video sadrži baš ono što su oni tražili.

 

Link je još jedan neizostavni segment opisa. Uobičajeno je da link vodi na websitebrenda ili na određenu stranu direktno povezanu sa videom. Preporučena praksa je opis sadrži dva linka, jedan na kraju početne i jedan na kraju završne rečenice. Linkovi moraju da prućaju korisnicima više informacija.

 

YouTube dozvoljava do 500 karaktera za opis, ali mi preporučujemo da opis sadrži do 300 karaktera. Dve do tri efektne rečenice, sa bar jednim linkom, uokvireno u dužinu od 300 karaktera.

Tags

Tags ( tegovi) su podjednako važni i od pomoći i YouTube-u pri klasifikovanju sadržaja. Koristite samo ključne reči koje su relevantne za vaš video. Nemojte dodavati ključne reči samo da bi privukli vidljivost, jer ćete samo doveti do kontra efekta.

 

Tags pomožu Google-u( i drugim pretraživačima) da bolje razumeju o čemu se u vašem videu radi.

Thumbnail

Ovaj deo je poprilično intuitivan. Odaberite neku primamljivu fotografiju. Fotografiju koja će biti lako razumljiva i koja potencijalno može da generiše dossta klikova.

 

Ponavljamo, ne pokušavajte da uradite nešto što bi korisnike Mreže dovelo u zabludu, a radi sakupljanja klikova. Cena koju ćete platiti za tako nešto je visoka.

Playlist

Kreiranje plejliste i dodavanje videa na istu je još jedan korak koji može doprineti vidljivosti i većem reach-u vašeg videa.

 

Ipak ovaj deo nije nešto što je neophodno u samom početku i sa čime treba žuriti.

Napredna podešavanja

Napredna podešavanja na YouTube-u nude različite opcije za video optimizaciju. Neke od njih imaju smisla, dok druge ne deluju tako na prvi pogled.

 

Evo nekih korisnih opcija u naprednim podešavanjima i kako ih iskoristiti.

Komentari

Iako na prvi pogled može izgledati kao idealno rešenje onemogućiti komentare na video, ovo nemojte čini ni po koju cenu.

 

Komentari su jedan od signala koje YouTube koristi da bi utvrdio relevantnost, kvalitet i popularnost videa. Budite sigurni da se u opcijama čekirali da dozvoljavate komentare.

Distribuciona prava

Omogućavanje ugradnje vašeg videa će verovatno povećati stopu po kojoj se deli i ugrađuje jer daje korisnicima najbolje on-siteiskustvo.

 

Svako bi mogao dodati video na svoj website, uključujući stanicu za vesti ili blog.

 

Objavljivanje video sadržaja na pretplatničke usluge(Subscription feed) i obaveštavanje pretplatnika je takođe dobra praksa koja pomaže da se video pronađe i prati.

Ograničenje za usrast (Age restrictions)

Video ne bi trebalo da ima bilo kakva ograničenja, osim ukoliko ne sadrži neki eksplicitni sadržaj (scene nasilja, uznemiravajuće fotografije, sadržaj seksualnog konteksta…)

 

Najbolji način da se uverite da li vaš video podleže normama je da konsultujete zvanični YouTube pravilnik.

Kategorije

YouTube nudi petnaest različitih kategorija u koje možete da klasifikujte vaš video. Ova opcija pomaže YouTube-u u preporučivanju videa na osnovu kriteijuma sadržaja, kao i drugih navika korisnika.

 

Ukoliko iz nekog razloga ne možete da kategorišete video u ponuđenim kategorijama, najboje da ostavite difoltni “Entertainmnet”tag.

Dodatna optimizacija koju bi svaki video trebalo da ima

Navešćemo još neke stavke koje dobar YouTube SEO treba da ima.

Ubacite jasan Call-To-Action

Mnogi odlični video materijali na žalost svoj učinak svedu samo na trajanje samog videa. Ne dozvolite da to bude slučaj i sa vama.

 

Obavezno ponudite neke opcije gledaocima i po završetku videa. Dajte im jasne opcije koje mogu da izaberu. Da li je to da saznaju nešto više o samom videu, odlazak na vaš website i upoznavanje sa vašim brendom ili nešto drugo, važno je ih zadržite zainteresovanim i nakon završetka videa. A najbolji način za to je jasan poziv na akciju.

Transkribujte video

Ovaj segment često bude zanemaren zato što je pomalo zahtevan posao. Ali ne zanemarite da na ovaj način omogućujete pretraživačima da lakše pretraže vaš sadržaj.

 

Poput sadržaja na sajtu, pretraživači će crawl-ovati i tekst vašeg videa.

Distibuirajte vaš content

Video bi trebalo da šerujete putem svih društvenih mreža i ostalih kanala koji mogu povećati reachistog.

 

Nije na odmet i uložiti koji dinar u promovisanje videa putem reklame, jer video koji je dobro optimizovan, svakako će dati rezultate i bolje od očekivanih.

 

Pratite naš blog i budite upućeni u najnovija dešavanja i trendove kada je u pitanju svet Internet marketinga.

 

 

Ukoliko vam treba pomoć u osmišljavanju YouTube strategije ili bilo kog drugog aspekta vašeg Internet nastupa, Digitizer je tu za vas!

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer