Skip to content

YouTube SEO je relativno nov izraz koji postaje sve popularniji. Vizuelni sadržaji su definitivno content koji privlači najveću pažnju korisnika Interneta. Među ovim sadržajem video materijali se ističu kao najubedljiviji i najefikasniji.

 

Naravno YouTube je najpoznatija i najpopularnija video platforma i prisustvo na istoj je prosto stvar moranja kada pričamo o bilo kakvoj ozbiljnoj strategiji nastupa na Internetu.

 

Optimizacija videa ili YouTube SEO kako sve češće biva nazvana, omogućuje dobrom video sadržaju da ima bolju vidljivost u pretrazi u odnosu na konkurenciju. Ne samo u YouTube pretrazi, već i u Google-u i drugim pretraživačima poput Bing-a.

Namera korisnika i njeno razumevanje je presudno pitanje. Korisnik želi da pronađe određenu informaciju, a pretraživači putem složenog algoritma i analizom velike količine saobraćaja odlučuju koji rezultati su najmerodavniji, po njima, za određenu ključnu reč. Vaša SEO strategija ove okolnosti mora da uzme u obzir.

Video content je neprikosnoveni alat kada je u pitanju prenošenja priče širokim masama.Sa neprekidnim usavršavanjem tehnologija i njegova popularnost je u neprestanom porastu.

 

Samim time video sadržaji postaju sve češći i sve bolji, kako sadržajno, tako i produkcijski. Danas je vaš video materijal dostupan u sekundi skoro svakome na svetu.

 

Ovo je razumljivo dovelo i do velikog povećanja konkurencije, s obzirom na veliki broj videa koji svakodnevno bivaju upload-ovani na Mrežu. Postavlja se pitanje kako da se naš video izdvoji od ostalih.

 

Donosimo vam savete koje treba da iskoristite i steknete prednost u odnosu na konkurente koji ne koriste taktiku video optimizacije, odnosno YouTube SEO.

YouTube SEO – Osnove

Očigledno je da YouTube sa razlogom dopušta korisnicima da sami upisuju naslov, opis i tagove vezane za video, kao i da biraju najbolji video thumbnail prilikom upload-a. Stoga je YouTube SEO veoma važan.

 

Sve ovo iz razloga lakšeg pronalaženja od strane vaše publike. Sve ove opcije treba koristiti od samog starta dodavanja videa na YouTube.

Naslov

Koristite ključne reči da bi se fokusirali na nameru korisnika Web-a i na to u kakvoj korelaciji je vaš video sadržaj sa tim ključnim rečima. Naslov je ono što prvo upada u oči, i samim tim mu treba posvetiti dovoljno pažnje.

Istražite ključne reči pri osmišljavanju naslova i iskoristite one koje će u najvećoj meri uticati na relevantnost vašeg videa.

Imate na raspolaganju 65-70 karaktera, uključujući i razmake, te se stoga potrudite da dobro monetizujete ovaj segment. YouTube zapravo dopušta 100 karaktera, ali s obzirom da naslov može biti skraćen od zavisnosti od platforme ili uređaja na kojoj se prikazuje, optimalni je malopre navedeni broj karaktera.

Iskoristite priliku da privučete što više saobraćaja na sajt, istovremeno izgrađujući kredibilitet i poverenje, koji če biti od presudnog značaja u kasnijim stupnjevima prodajnog levka.. Većina neće biti spremna da istog trenutka kupi Vaš proizvod i to je OK. Postarajte se da izgradite brend tako da im Vi budete prvi na pameti kad se odluče za konverziju.

Opis

Poput naslova i vaš opis bi trebalo da se temelji na adekvatnim ključnim rečima. Kvalitetan opis sadrži više detalja nego naslov, ali nikako ne bi trebalo da bude preopširan.

 

Uvek imajte na pameti da pišete opis vašeg video materijala, a ne reklamu ili promociju.

 

Opis bi trebalo da namami ljude da pogledaju video, zato što ih navodi da video sadrži baš ono što su oni tražili.

 

Link je još jedan neizostavni segment opisa. Uobičajeno je da link vodi na websitebrenda ili na određenu stranu direktno povezanu sa videom. Preporučena praksa je opis sadrži dva linka, jedan na kraju početne i jedan na kraju završne rečenice. Linkovi moraju da prućaju korisnicima više informacija.

 

YouTube dozvoljava do 500 karaktera za opis, ali mi preporučujemo da opis sadrži do 300 karaktera. Dve do tri efektne rečenice, sa bar jednim linkom, uokvireno u dužinu od 300 karaktera.

Tags

Tags ( tegovi) su podjednako važni i od pomoći i YouTube-u pri klasifikovanju sadržaja. Koristite samo ključne reči koje su relevantne za vaš video. Nemojte dodavati ključne reči samo da bi privukli vidljivost, jer ćete samo doveti do kontra efekta.

 

Tags pomožu Google-u( i drugim pretraživačima) da bolje razumeju o čemu se u vašem videu radi.

Thumbnail

Ovaj deo je poprilično intuitivan. Odaberite neku primamljivu fotografiju. Fotografiju koja će biti lako razumljiva i koja potencijalno može da generiše dossta klikova.

 

Ponavljamo, ne pokušavajte da uradite nešto što bi korisnike Mreže dovelo u zabludu, a radi sakupljanja klikova. Cena koju ćete platiti za tako nešto je visoka.

Playlist

Kreiranje plejliste i dodavanje videa na istu je još jedan korak koji može doprineti vidljivosti i većem reach-u vašeg videa.

 

Ipak ovaj deo nije nešto što je neophodno u samom početku i sa čime treba žuriti.

Napredna podešavanja

Napredna podešavanja na YouTube-u nude različite opcije za video optimizaciju. Neke od njih imaju smisla, dok druge ne deluju tako na prvi pogled.

 

Evo nekih korisnih opcija u naprednim podešavanjima i kako ih iskoristiti.

Komentari

Iako na prvi pogled može izgledati kao idealno rešenje onemogućiti komentare na video, ovo nemojte čini ni po koju cenu.

 

Komentari su jedan od signala koje YouTube koristi da bi utvrdio relevantnost, kvalitet i popularnost videa. Budite sigurni da se u opcijama čekirali da dozvoljavate komentare.

Distribuciona prava

Omogućavanje ugradnje vašeg videa će verovatno povećati stopu po kojoj se deli i ugrađuje jer daje korisnicima najbolje on-siteiskustvo.

 

Svako bi mogao dodati video na svoj website, uključujući stanicu za vesti ili blog.

 

Objavljivanje video sadržaja na pretplatničke usluge(Subscription feed) i obaveštavanje pretplatnika je takođe dobra praksa koja pomaže da se video pronađe i prati.

Ograničenje za usrast (Age restrictions)

Video ne bi trebalo da ima bilo kakva ograničenja, osim ukoliko ne sadrži neki eksplicitni sadržaj (scene nasilja, uznemiravajuće fotografije, sadržaj seksualnog konteksta…)

 

Najbolji način da se uverite da li vaš video podleže normama je da konsultujete zvanični YouTube pravilnik.

Kategorije

YouTube nudi petnaest različitih kategorija u koje možete da klasifikujte vaš video. Ova opcija pomaže YouTube-u u preporučivanju videa na osnovu kriteijuma sadržaja, kao i drugih navika korisnika.

 

Ukoliko iz nekog razloga ne možete da kategorišete video u ponuđenim kategorijama, najboje da ostavite difoltni “Entertainmnet”tag.

Dodatna optimizacija koju bi svaki video trebalo da ima

Navešćemo još neke stavke koje dobar YouTube SEO treba da ima.

Ubacite jasan Call-To-Action

Mnogi odlični video materijali na žalost svoj učinak svedu samo na trajanje samog videa. Ne dozvolite da to bude slučaj i sa vama.

 

Obavezno ponudite neke opcije gledaocima i po završetku videa. Dajte im jasne opcije koje mogu da izaberu. Da li je to da saznaju nešto više o samom videu, odlazak na vaš website i upoznavanje sa vašim brendom ili nešto drugo, važno je ih zadržite zainteresovanim i nakon završetka videa. A najbolji način za to je jasan poziv na akciju.

Transkribujte video

Ovaj segment često bude zanemaren zato što je pomalo zahtevan posao. Ali ne zanemarite da na ovaj način omogućujete pretraživačima da lakše pretraže vaš sadržaj.

 

Poput sadržaja na sajtu, pretraživači će crawl-ovati i tekst vašeg videa.

Distibuirajte vaš content

Video bi trebalo da šerujete putem svih društvenih mreža i ostalih kanala koji mogu povećati reachistog.

 

Nije na odmet i uložiti koji dinar u promovisanje videa putem reklame, jer video koji je dobro optimizovan, svakako će dati rezultate i bolje od očekivanih.

 

Pratite naš blog i budite upućeni u najnovija dešavanja i trendove kada je u pitanju svet Internet marketinga.

 

 

Ukoliko vam treba pomoć u osmišljavanju YouTube strategije ili bilo kog drugog aspekta vašeg Internet nastupa, Digitizer je tu za vas!

Made by Nebojša Radovanović – SEO Expert @Digitizer

Od 2017. godine. sarađujemo sa Digitizerom. Izuzetno precizna i profesionalna saradnja. Vidmo rezultate, a s obzirom na industriju u koju smo uključeni, puno toga zavisi od marketinga koji Digitizer radi. Rezultati se najbolje vide u količini ljudi koja se javi na intervju. Svaki put kada bih nešto sugerisao, Digitizer tim obavezno uvede izmene u prezentaciju. Naravno da ih preporučujem. Vec su preporučeni.

Filip Slijepcevic
Poente Tehcnical
Rating: 10

Od 2020. godine sarađujemo sa Digitizerom. Saradnja je divna i komunikacija opuštena: zahtev dočekaju za razumevanjem i ispunjavaju ekstremno brzo. Kao merljive rezultate vidimo povećan obim posla. Apsolutno i uvek imam slobodu da ovom timu sugerišem svoje mišljenje. Stalno ih preporučujem.

Lenka Jakimovska
Chicago Waffles
Rating: 10

DermaVille ordinacija sarađuje sa Digitizerom od 2023. godine i mislim da su veoma profesionalni. Sve pohvale. Od konkretnih rezultata vidimo više poseta ka našem sajtu. Da, rado preporučujemo Digitizer!

Danijela Ljubojevic
DermaVille
Rating: 10

Sa Digitizerom radimo od 2019. godine, dakle više od 5 godina. Izuzetno sam zadovoljan brzinom kojom se odgovara mojim nalozima poslatim Digitizer timu. Konkretan rezultat saradnje sa Digitizerom je da mi je web stranica uvek sređena i blagovremeno ažurirana. Sloboda sugerisanja rešenja i razmena mišljenja je od samog početka važila u mom odnosu sa Digitizerom i to je osnova naše saradnje koja postoji i danas posle 5 godina saradnje. Apsolutno bih preporučio drugim kompanijama usluge Digitizera, i to i činim uvek kada mi se ukaže prilika.

Dino Jusufovic
Jusufović & Partners
Rating: 10

S kompanijom Digitizer saradjujemo duže od 5 godina. Saradnja je vrlo pozitivna i produktivna, dobro organizovana i dovodi do postizanja uspeha. U našoj saradnji s Digitizerom vidimo konkretni napredak, posebno u povećanju broja pratilaca na društvenim mrežama, kvalitetnim objavama i korisnim sugestijama za bolju vidljivost naše kompanije. Imamo slobodu da izrazimo svoje mišljenje i sugestije, a Digitizer tim to veoma poštuje i uzima u obzir. Otvoreni su za preporuke i zajedničkim snagama radimo na unapredjenju saradnje. Vrlo rado preporučujemo kompaniju Digitizer. Digitizer tim je divan, saradljiv i uvek odgovori na sve naše zahteve u što kraćem roku.

Marijana Kuzmanovic
Sineks Medical
Rating: 10

Sa Digitizerom sarađujemo od, mislim, samog osnivanja firme Digitizer 2014. god. Divna, dugogodišnja saradnja u kojoj nam tim Digitizera uvek izlazi u susret da ispuni sve naše zahteve u rekordnom roku. Divne ideje i veoma ljubazni saradnici. Sarađujući s Digitizerom uspeli smo da naš sajt podignemo na viši nivo, na društvenim mrežama veči broj ljudi koji nas prati i veći broj klijenata u našim maloprodajnim objektima. Osećam slobodu da Digitizeru sugerišem svoje mišljenje oko saradnje i oni to uvažavaju. Digitizer je kompanija koju preporučujem svima koji žele ozbiljne saradnike. Predivan kreativan tim koji osluškuje vaše potrebe i želje i pretvori ih u stvarnost.

Mira Suhanski
Parfimerija Diva
Rating: 10

Sa Digitizerom sarađujemo od 2021. godine i pokazali su kao tim da su jako odgovorni, pouzdani i stručni. Pružili su nam profesionalan odnos od starta saradnje sve do danas. Rezultati su konkretni i merljivi. Preporučujem!

Slobodan Stamenkovic
Info Point
Rating: 10

Egrokorr trade i Digitizer sarađuju malo više od 5 god. Naše iskustvo je u jednoj reči: ODLICNO! Konkretne rezultate koje vidimo su mnogo veca posećenost sajta, samim tim i puno novih klijenata. Odavno ih preporučujem i nastaviću!

Marija Perovic
Egrokorr Trade
Rating: 10

Sarađujemo sa kompanijom Digitizer od 2015. godine. Prepoznali smo da su dostupni, ljubazni, spremni za saradnju. Konkretno smo najzadovoljniji sa uslugom Google ads – povećan nam broj poziva direktno sa website-a. Saradnja je korektna i jako smo zadovoljni. Preporučila bih i već preporučujem Digitizer svim kompanijama kojima trebaju njihove usluge.

Bojana Kralj
Message Advertising
Rating: 10

Sa Digitizerom sarađujemo od 2018. godine, od našeg osnivanja. Smatram dosadašnju saradnju savršenom, sa izuzetnim rezultatima. Digitizer rado i uvek preporučujem svim kompanijama.

Igor Vidovic
AirSoft Polygon
Rating: 10

Digitizer i Bianconerri oduvek sarađuju. Fenomalna komunikacija i saradnja, a vidimo rezutlate kao što bolje nalaženje i bolji pregled naše web stranice. Vrlo rado preporučujem usluge Digitizera svima.

Sanja Topic
Bianconeri - Sanja Topic
Rating: 10

Sarađujemo odlično duže od godinu dana i rezultat je povećanje klijenata. Rado preporučujem Digitizer kompanijama.

Olivera Radivojevic
Olja Beauty
Rating: 10

ompanija: Iskra sarađuje sa kompanijom Digitizer oko 3 godine. Naše dosadašnje iskustvo je besprekorno, preko svih očekivanja!!! Rezultati su više nego vidljivi. Apsolutno se dogovaramo oko svega, to je jedini način da se postignu vrhunski rezultati. Naravno, uvek ih preporučujemo.

Miljan Rajovic
Ordinacija Iskra M
Rating: 10

Sarađujemo od 2018. godine i koristimo njihovo znanje i iskustvo i uspeli smo da povećamo i vidljivost na mrežama i online prodaju. Uglavnom me razumeju. Uvek su dobra preporuka.

Jelena Simonovic
Baby Plaza
Rating: 10

Sign Up Now.

Follow.

Chat.

Contact Form.

  ime i Prezime*
  Email*
  Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
  Broj mobilnog telefona
  Kompanija/Organizacija*
  Website
  Šta je potrebno Vašoj kompaniji/organizaciji?
  Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
  Koje rezultate želite da postignete?


   ime i Prezime*
   Email*
   Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
   Broj mobilnog telefona
   Kompanija/Organizacija*
   Website
   Kog datuma želite da zakažete sastanak?
   U koje vreme?


    ime i Prezime*
    Email*
    Da li želite da ostavite broj mobilnog telefona?*
    Broj mobilnog telefona
    Kompanija/Organizacija*
    Website
    Da li znate koje rezultate želite da postignete?*
    Koje rezultate želite da postignete?


    Mobile & Mail.

    Linkovi.