skip to Main Content

Sa neprekidnim rastom popularnosti Instagram-a na svetskom nivou i dalje raste i broj korisnika ove platforme. Iako je Instagram u Srbiji doživeo veliku popularnost u godinama iza nas, u nekim regijama i državama mnogi se tek sada po prvi put upoznaju sa ovom platformom, a sve zbog ograničenog pristupa i brzine interneta. 

 

Nova Instagram Lite aplikacija

Nakon što je Facebook (veliki tata Instagram-a) u decembru prvi put pokrenuo aplikaciju u Indiji, skoro je najavljeno da će nova aplikacija Instagram Lite biti dostupna u 170 regija. Ona će korisnicima koji imaju slabu internet konekciju omogućiti da koriste većinu funkcija koje ova aplikacija nudi.

logo instagrama sa natpisom instagram lite ispod njega

Instagram Lite zahteva samo 2 MB za preuzimanje na Android uredjajima, za razliku od standardne verzije aplikacije koja zahteva 30 MB. I kao takva, uključuje sve funkcije osim nekih naprednijih alata kao što je AR filter.

Facebook je objasnio da će umanjena verzija poslužiti da veliki broj korisnika ostane povezano. Kako su preneli:

Nešto više od 63% svetske populacije je na mreži, za razliku od skoro 90% u Severnoj Americi. A mnogi od regiona koji mogu pristupiti aplikaciji nemaju najsavremenije mobilne uređaje, robusne internet mreže ili velike prenose podataka koji su potrebni za brzu isporuku velikih video snimaka i fotografija na Instagramu. Npr., samo oko 50% domaćinstava u Indiji ima pristup Internetu.

 

Zbog toga je Indija prva regija koja je dobila novu aplikaciju Instagram Lite. Takodje, na ovo je uticala i zabrana Tik Tok-a u Indiji, pa je Facebook brzo reagovao i na ovaj način “preuzeo” korisnike Tik Tok-a.

ljudi koji koriste telefone oko kojih su brojni emotikoni

Trka za korisnicima

U maju prošle godine Instagram je ugasio svoju tadašnju Lite verziju ali tada nije bilo jasnih obrazloženja zašto je Facebook odlučio da napusti tada veliki dvogodišnji projekat. S obzirom da su oni veliki igrači na tržištu, moguće je da precizno predvidjaju razvoj dogadjaja na globalnom nivou.

Desila se pandemija, korisnici sada još više traže mogućnosti za komunikaciju i povezivanje, pa je stoga Facebook ponovo pokrenuo aplikaciju koja je dovela do razvoja ove nove, naprednije i kompaktnije verzije – IG Lite.

Nova, ažurirana aplikacija podržava čak i Instagram Reels, o kojem smo pisali u jednom o prethodnih blogova. Taj blog možete pročitati ovde.

To bi generalno moglo povećati upotrebu Instagrama, kao i broj aktivnih korisnika koji su u kontaktu putem aplikacije. Iz Facebook-a prenose da žele da Instagram aplikacija uskoro bude dostupna u svim regionima.

 

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

 

Made by Mladen Radosavljević – Senior Account Manager @Digitizer

Back To Top