skip to Main Content

5 koraka za povećenje produktivnosti

Zašto čekati Novu godinu ili neki (čitaj izmišljeni) početak da biste postavili svoje ciljeve i uticali na povećanje produktivnosti? Zašto ne biste non-stop razmišljali o njima i stalno ih imali na umu?

Ako još uvek to niste uradili, najbitnije je da sednete i zapišete svoje ciljeve, dugoročne i kratkoročne. Da odredite koji su to vaši lični i poslovni ciljevi i postepeno iz dana u dan raditi stvari koje vas vode jedan stepenik bliže njihovom ostvarenju. Zapamtite da uvek treba imati ciljeve, jer ka čemu ćete težiti ako sve ostvarite?

Odredite svoje ciljeve

Ne treba samo da identifikujete svoje ciljeve, već morate razmotriti da li su realni i dosežni. Gubljenje 10kg i konačno dobijanje trbušnjaka koje ste oduvek želeli jeste veliki i ostvarljiv cilj ali ako ih želite odmah sutra, nažalost to je nerealno i nedostižno. Zato za svaki cilj morate imati realan vremenski okvir. Ako nemate jasan i koncizan vremenski okvir, često ćete odlagati ispunjenje ciljeva. Osmislite realističan cilj ali takav da će vam on predstavljati izazov. Identifikujte i predvidite bilo kakvu prepreku ili izazov sa kojim se možete suočiti.

Fokusiraj se

Prvo identifikujte bilo kakav izazov ili prepreku sa kojom se možete sresti na putu ka ostvarenju ciljeva i koji mogu da utiču na povećanje produktivnosti. Otkrijte zašto ona može da vas vrati unazad ili zaustavi. Koliko je ona loša za vas. Da li taj izazov dovoljno veliki? Hoćete li dozvoliti da vas zaustavi? Da li dozvoljavate sebi da iskoristite taj izazov kao izgovor da ne ostvarite svoje najveće ciljeve u životu? Kreirajte strategiju koja vam daje moć i gura kroz sve bolne izazove koji vode ka krajnjem zadovoljstvu.

Znate ono kada kažu fokusirajte se? Fokusirajte se kao laser svakog dana, nedelje i meseca na stvari koje će vas približiti cilju. Postanite majstor u fokusiranju na najvažnije zadatke koji su pred vama. Kada se osetite rastrojeno i uznemireno, zapitajte se da li ono što trenutno radite služi nečemu višem. Da li vas vuče ka vašem cilju ili vas gura daleko od njega? Ako shvatite da vas gura unazad od ostvarenja cilja, nemojte posustati jer je to samo jedan izazov ili prepreka koju treba preskočiti.

Upoznaj samog sebe

Upoznajte sebe i kako funkcionišete. Šta vas uzbudjuje na poslu koji radite? U kojim aspektima i niste toliko uzbudjeni? U koje doba dana najbolje obavljate posao? Rano ujutru ili kasno u noć? Da li radite bolje pre ili posle treninga? Koje okruženje vam omogućava da uspete? Koja sredina kompromituje vaš rad?

Odgovorite na sva ova pitanja i krenite na put koji utiče na povećanje produktivnosti. Dajte sebi 90 minuta ekstemnog fokusa. Ekstremni fokus podrazumeva da ne treba ništa da vas ometa, poput mobilnog telefona, saradnika, kolega, e-pošte i svega onoga što može da vam odvuče pažnju. Posvetite tih 90 minuta svojim razmišljanjima kako biste lakše sagledali i kasnije dovršili izazovne zadatke koji su pred vama.

Konstantno napreduj

Često se uspeh posmatra kao nešto što donosi sreću. Medjutim, postoji drugačiji pogled na to. Verujemo da je napredak naša najveća pokretačka snaga. Napredak nam donosi odredjeni nivo sreće i poitivnog ludila. Da biste to osetili napravite sebi neke mini ciljeve na putu ka ostvarenju većih. Često ih pregledajte i razmišljajte o njima. Tako ćete se podsećati koliko daleko ste stigli i sa koliko izazova ste se suočili. Uvek razmišljajte o tome da ste odlični i da možete osvojiti sve samo ako želite. Uspeh je sjajan ali napredak je pokretačka snaga koja održava pravu sreću.

Stvori dobre navike

Nađite ono što vas ispunjava i radite to dosledno i sa trostruko jačom snagom. Svaki mogući dan. Kreirajte jutarnju i noćnu rutinu koja je dizajnirana za povećenje produktivnosti i uspeh. Optimizujte vreme koje imate još pre početka dana i isplanirajte kako ćete završiti dan. Isplanirajte i rituale koji vas pokreću u smeru ka vašim ciljevima, a odbacite one koji vas zadržavaju. Uradite nešto noću što će vas podstići za uspeh sledećeg dana. Pokušajte da pregledate ceo vaš prethodni dan, šta je dobro fuklcionisalo, a šta nije. Kako možete poboljšati male stvari koje ste danas učinili da biste sutra imali produktivniji dan. Zapitajte se o svemu ovome svake noći pre spavanja i sutradan napadnite dan sa pozitivnošću i produktivnošću. Stvorite navike koje podstiču rast pozitivnih emocija, akcije i celokupnog mentalnog stanja. Povećanje produktivnosti će doći kao logična posledica nekon ovih pozitivnih promena, a samim tim i ostvarivanje zadatih ciljeva i unapređenje poslovanja.

Za još vesti i interesantnih priča iz digitalnog marketinga posetite našu blog stranu ili zapratite naš Instagram profil.

Made by Mladen Radosavljević – Senior Account Manager @Digitizer

Back To Top